
Biologisk mångfald
I takt med att våra städer och förorter växer och alltmer människor lever med små trädgårdar så hotas även den biologiska mångfalden. Biologisk mångfald är en förutsättning att vi har väl fungerande ekosystem som levererar de funktioner vi människor är beroende av. Eftersom våra grönområden minskar stadigt är det allt viktigare att vi bevarar och ökar den biologiska mångfalden i våra trädgårdar. Det är viktigt att vi förstår frågan på rätt sätt och vet vad vi kan göra och vilka åtgärder vi helst ska undvika i grönområdena utanför våra hus. En för städad trädgård är kanske inte den våra insekter föredrar eftersom de saknar de rätta miljöerna.

Många arter försvinner
De finns 273 arter av vilda bin i Sverige som tar hand om den största andelen av pollineringen av våra växter.
Men dessvärre riskerar många arter att försvinna. En tredjedel anses mer eller mindre hotade och är med på Artdatabankens rödlista. Den svenska rödlistan är en bedömning och sammanställning över enskilda arters risk att dö ut i Sverige och ger en överblick över arternas tillstånd.
Fjärilar
Fjärilarna är bland de insekter som drabbas hårdast av ett ensidigt jord- och skogsbruk. I Sverige finns var fjärde dagfjärilsart på rödlistan över hotade arter.
Vi har drygt 2700 fjärilsarter i Sverige, ca. 120 av dem är dagfjärilar, resten är nattfjärilar.


Humlor
I en vanlig trädgård kan det finnas tio olika humlearter. I hela Sverige finns det 37 arter. Om blommorna själva fick välja sina pollinatörer skulle det bli humlorna. Förutom att de är bland de första på våren och sista på hösten är de morgonpigga och de sista som ger upp på sommarkvällarna.
Rådgivning
Här kan du boka en konsultation med oss. Besöket tar ca. 1-2 timmar där vi går igenom din trädgårdmiljö och undersöker möjligheter hur du kan förbättra den biologiska mångfalden. Vi riktar oss mot både privatpersoner, bostadsrättföreningar, företag och kommuner.
